maanantai 17. elokuuta 2015

Sonkajärven rantojen katsastus

Luonto teki tepposen elokuun ja tietysti koko kesänkin taituttua lopulleen. Vaikuttaa siltä, että aurinko yrittää antaa kaiken pitkin kesää pihtaamansa lämmmön nyt iltojen jo tummuessa ja syksyn tuoksun vallatessa luontoa. Eipä siinä mitään - hyvä parempi myöhään jne... Valosta ja lämmöstähän ehtii siis vielä vallan hyvin nauttia, kunhan vain saa nievelensä liikeelle.  Elokuun ehtoiden valo on kesäkuukausien valoista kauneinta, joskin auringon lämpö se katoaa heti pienenkin varjon sattuessa. Mutta kuka se käskee sinne varjon puolelle hakeutumaan. 

Tämän maanantaisen työpäivän jälkeinen kajakkiristeily tehtiin Sonkajärven pinnalla. Kyseinen kohde on ollut viime kesästä alkaen tavoitteena, mutta jostain syystä auto ei vain ole sinne kuljettanut. Sen sijaan viereiset ja samaan vesireittiin alempana kuuluvat Lehtojärvi ja Sinettäjärvi ovat "valloitettujen" kohteiden luettelossa.  Sonkajärvi osoittautui kohtuullisen puhdasvetiseksi ja vähäruovikkoiseksi vesialueeksi. Joskaan sekään ei ole täysin rehevöitymiseltä varjeltunut. Selväähän on, että tuollaisen metsien ympäröimän ja kohtuullisen vähävirtauksellisen järven kertymät tulevat suureksi osaksi metsäpuroista ja - ojista. Näin muuten kirkkaassa vedessä oli pieni humuksen aiheuttama rusehtava sävy, joka ei varmasti johtunut kuluvan kesän runsaasta suopursuruoste-epidemiasta.  Oikeastaan näytti jopa siltä, että järven ympäristön puusto oli hyvin vähän tuon ruostesienen valloittamaa.

Sonkajärvi on tyypillinen mökkijärvi Rovaniemen kupeessa. Pieniä ja vähän suurempiakin asumuksia oli paikoin aika tiheässä. Iso osa rantamökeistä on kohtuullisen vanhaa rakennuskantaa, mutta kyllä joitakin aivan uusiakin huviloita metsän siimeksestä pilkahteli. Vapaita hiekkarantojakin riitti vielä melojan rantautua. Kohdattu rannan asukas kertoi järvessä elelevän luontaisesti muikkua ja runsas hauki- sekä ahvenkanta. Kuhaa kuuluu jokusen vuoden istutetun, joten ruokakalassa pitäisi mökkiläisten pysyä. Meloja tapasi myös verkoilleen lähdössä olevan vanhemman
kalastajapariskunnan, joissa herrapuoleinen totesi kokeneensa viiden verkon pyydyslajitelmansa jo neljästi tyhjänä. Eipä se siis tuokaan lampi aina anna!

Sonkajärvi, Rovaniemi - Google Maps


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti